Otvaranje firme (d.o.o., j.d.o.o.)

Razmišljate kako otvoriti firmu i krenuti u poduzetničke vode? Čestitamo.

Već jedno vrijeme moguće je otvaranje tvrtke online. To je moguće za d.o.o., j.d.o.o. i obrt. Za ostale tipove poduzetništva, morat će se, barem još jedno vrijeme, na stari tačin. Ako imate mogućnost, svakako savjetujemo otvoriti firmu putem online sustava.

Ovim malim vodičem pokušat ćemo objasniti sve korake otvaranje firme. Ovdje ćemo se držati otvaranja d.o.o.- a i j.d.o.o.-a. Dati ćemo pregled postupka i troškova koji vas očekuju. Koje su institucije uključene i što sve trebate od dokumentacije.

Što učiniti prije pokretanja postupka otvaranja tvrtke?

d.o.o. ili j.d.o.o.

Prvo bi trebali odlučiti koji oblik poslovanja želite. d.o.o. ili j.d.o.o.. U biti d.o.o. i j.d.o.o. su isti oblik poslovanja, s istim obvezama i troškovima. Razlika je u tome što za pokretanje d.o.o., temeljni kapital mora biti u visini 20.000,00 kn, dok je za j.d.o.o. taj iznos svega 10,00 kn.

Kod osnivanja d.o.o.-a potrebno je uplatiti barem 5.000,00 kn, dok je ostatak potrebno uplatiti u roku od godine dana. Nadalje, prilikom otvaranja, javnobilježnički troškovi su za d.o.o. nešto viši.

Najveća razlika je u tome što kod j.d.o.o., na kraju poslovne godine 25% dobiti morate odvojiti u zakonske rezerve. Te zakonske rezerve možete (ali i ne morate) upotrijebiti za povećanje temeljnog kapitala. Kada temeljni kapital j.d.o.o.-a dostigne 20.000,00 kn, više nemate obvezu formiranja rezervi. Potom možete, ali i ne morate napraviti reviziju i pretvorbu društva u d.o.o. Taj postupak će vas koštati nekih 10.000,00 – 12.000,00 kn.

Ostale je sve, uglavnom isto. Knjigovodstvo je isto, obveze su iste, postupak zatvaranja je isti. Znači i nema neke razlike.

Ime tvrtke

Na stranici sudskog registra možete provjeriti dostupnost imena. Ime smije biti na bilo kojem službenom jeziku EU i na latinskom. Također možete kombinirati skraćenice početnih slova imena ili kombinacije.

Adresa

Adresa tvrtke može biti I Vaša kućna adresa, kao I na adresi poslovnog prostora. Ako ćete posao obavljati od kuće, onda je potrebno da sami sa sobom sklopite Ugovor o najmu, koji će te morati ovjeriti kod Javnog bilježnika.

Otvaranje firme – postupak

Postupak osnivanja možete pokrenuti na dva načina. On-line, ili kod javnog bilježnika.

On line postupak otvaranja tvrtke

Za on line postupak je potrebno imati digitalni certifikat 4. razine. Prijava kreće na stranici https://start.gov.hr/ te je vrlo jednostavna. Također se može tim putem otvoriti i bankovni račun, za sada samo u dvije banke (Erste i PBZ).

Ovdje treba upozoriti da kod odabira djelatnosti postoje neka ograničenja i uvjeti. Tako da za neke djelatnosti trebaju potvrde nadležnih ministarstva. Neke druge djelatnosti pak zahtijevaju daKako otvoriti formu djelatnost bude navedena u imenu. Npr., ako odredite da će se poduzeće baviti i poslovima turističke agencije, ime treba biti u obliku: Poduzeće d.o.o. turistička agencija. Takve stvari vam mogu odužiti pokretanje otvaranja, jer vam ne javlja odmah nepravilnosti, već dobivate “negativno” rješenje, što se čeka nekih 5 dana. S druge strane javni bilježnici su s time dobro upoznati te će vas upozoriti kod otvaranja što i kako treba.

Moguće je on-line otvaranja poduzeća s više vlasnika, ali onda svi moraju imati digitalni certifikat 4. razine, jer se s njime i potpisuju dokumenti.

Uplata temeljnog kapitala

Uplatu temeljnog kapitala i pristojbi također se uplaćuje preko aplikacije, ali prije toga najavite u banku, u kojoj imate račun, da vam odobre veća plaćanja. Naime banke obično imaju postavljana limite za plaćanja preko takvih aplikacija.

Potpisivanje dokumentacije

Ako imate digitalni certifikat koji je izdala FINA, potpis se vrši putem Adobe (ili nekog drugog .pdf) programa. U slučaju kada koristite svoju osobnu kao certifikat (e-osobna), START aplikacija će Vas voditi na stranicu namijenjenu za digitalno potpisivanje.

Nakon toga šaljete zahtjev te čekate rješenje Trgovačkog suda.

Nakon pozitivnog rješenja

Kada dođe pozitivno rješenje, Vaše poduzeće je u sudskom registru i Vaše poslovanje je krenulo. Sva ostala dokumentacij ide automatski, znači prijava Državnom zavodu za statistiku kao i Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti.

START aplikacija će automatski (ako ste tako odredili kod postupka otvaranja) poslati podatke u banku, poreznu upravu i Mirovinsko osiguranje. Za koji dan će Vas kontaktirati Banka i Porezna uprava, dok će za Mirovinsko osiguranje ipak biti potrebno ili osobno otići u Tvrtkovu ulicu (za Zagreb) te putem obrasca M-11P prijaviti otvaranje firme u Mirovinsko osiguranje, a putem M-1P obrasca prijaviti zaposlenika.

Ako želite on-line prijavu na Mirovinsko osiguranje, bit će Vam potreban poslovni digitalni certifikat. No to može obaviti i knjigovodstveni servis, ako imaju digitalne certificate.

Knjigovodstvo zagreb

Postupak otvaranja poduzeća kod Javnog bilježnika.

Važno je napomenuti da neka otvaranja firme moraju ići preko Javnog bilježnika. Ako mislite unositi imovinu kao temeljni kapital, onda će te morati to obaviti preko Javnog bilježnika.

Za otvaranje j.d.o.o. Javni bilježnik sastavlja Zapisnik o osnivanju, Popis djelatnosti, Prijavu za upis društva u sudski registar (obrazac PO) i Izjavu o nepostojanju nepodmirenih dugova. Kod otvaranja d.o.o., popis dokumentacije je nešto duži te je zato skuplje otvaranje d.o.o. kod Javnog bilježnika.

Napomena:
Obvezna je nazočnost svih osnivača i drugih osoba čije je potpise potrebno ovjeriti. Potrebno je imati sa sobom osobnu iskaznicu ili putovnicu (obvezna za strane državljane). Nakon ovjera, javni bilježnik dokumentaciju prosljeđuje u ured HITRO.HR.

HITRO.HR

Javni bilježnici danas on-line šalju svu dokumentaciju u HITRO.HR. Vaše je da osobno odete do HITRO.HR kako bi dobili uplatnice za uplatu sudskih pristojbi i temeljnog kapitala. Za d.o.o., temeljni kapital je 20.000,00 kn (najmanji udjel u novcu mora biti 5.000,00 kn, ostalo može biti u stvarima i pravima), dok je za j.d.o.o. 10,00 kn.

Nakon izvršenih uplata HITRO.HR šalje dokumentaciju u nadležni Trgovački sud. U slučaju da se dokumentaciju na Sud šalje on-line, rok za rješenje je 24 sata, ako ide papirnato, onda je rok 5 radnih dana.

Nakon što rješenje stigne, dobiti će te obavijest od HITRO:HR, te će ponovo biti potrebno otići do njih, kako bi ispunili RPS obrazac koji je potreban za dobivanje Obavijesti o razvrstavanju poslovnog subjekta po Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti. HITRO.HR će po preuzimanju rješenje o osnivanju ishoditi Obavijest Državnog zavoda za statistiku elektroničkim putem.

Banka, Porezna, Mirovinsko

Nakon otvaranja i prikupljanja sve dokumentacije, prvi korak bi trebao biti otvaranje računa u Banci. Svakako Vam savjetujemo da i izradite žig. Premda zakonski više nije potreban, mnogi gaOtvaranje doo još uvijek traže i (nažalost) uvjetuju.

Idući korak bi bio pronalazak računovodstvenog ureda koji će Vam voditi poslovne knjige. Naravno, ako ih sami nećete voditi.

Što paziti prilikom pronalaska idealnog knjigovodstvenog ureda pisali smo već na blogu, pa slobodno provjerite.

Potom je potrebno prijaviti poduzeće u nadležnu Poreznu Upravu. Nazovite svoju poreznu upravu te će Vas oni uputiti na Vašeg referenta s kojim će te dogovoriti dostavu dokumentacije. Danas to bez problema ide preko maila.

Za prijavu na poreznu tražiti će Vas:

  • Rješenje Trgovačkog suda
  • Odluka o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u
  • Ugovor s knjigovodstvenim servisom ili Izjava da sami vodite poslovne knjige
  • Ugovor o najmu poslovnog prostora
  • Ugovor o otvaranju poslovnog žiro-računa u Banci

Na Mirovinsko se prijavljujete na gore opisan način.

Registar stvarnih vlasnika

U roku od 30 dana od osnivanja pravnog subjekta dužni ste se upisati u Registar stvarnih vlasnika koji vodi FINA. Upis se ne naplaćuje, a može se obaviti osobno u poslovnici FINA-e putem RSV-a obrasca ili on-line na web stranicama FINA-e. Može Vas i računovodstveni ured upisati, ako imaju FINA digitalni certifikat.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam se javite.