Ući u sustav pdv-a ili ne?

Jedna od prvih odluka poduzetnika prije pokretanja vlastitog posla (bilo da je d.o.o., j.d.o.o. ili obrt), sigurno je ulazak u sustav PDV-a ili ne.

U Hrvatskoj je trenutno na snazi zakon prema kojem sve pravne osobe automatski ulaze u sustav PDV-a ako imaju prihode u visini 300.000,00 kn u godini dana. To isto znači ako otvorite poduzeće, recimo, 01.11., da vam je grani-ca za ulazak u PDV onda 50.000,00 kn.

No, ne vrijedi to samo za pravne osobe. I fizičke osobe koje imaju i druge prihode osim nesamostalnog rada, također mogu ući u sustav PDV-a. Ulaze u trenu kada im prihodi pređu granicu od 300.000,00 kn godišnje. Znači svi oni koji primaju naknade putem Ugovora o djelu, autorskih honorara i slično, ući će u sustav PDV-a, ako pređu navedenu granicu. Ti primici se ne odnose na neto iznos, već na bruto iznos.

Na naslovno pitanje, dali ući u sustav PDV-a ili ne, ne postoji općenit odgovor.

Ovisi o vrsti i veličini poslovanja i samog početnog ulaganja.

Otvarate li neku manju tvrtku ili obrt, gdje će Vaši klijenti većinom biti fizičke osobe, onda je možda bolje da ne ulazite u sustav PDV-a. Tako nećete morati klijentima zaračunavati PDV, što će u konačnici rezultirati nižim cijenama i boljom konkurentnošću na tržištu. Opet treba naglasiti da će svi vaši ulazni računi teretiti trošak u cijelom iznosu. Ako niste u sustavu PDV-a, ne možete niti odbiti PDV. Znači ako će neki ulazni račun biti 100,00 kn (uključujući i 20,00 kn PDV-a), vaš trošak će biti svih 100,00 kn. Ako ste u sustavu PDV-a, trošak bi bio 80,00 kn.

U slučaju da otvarate poduzeće koje će poslovati s drugim pravnim osobama (tzv. B2B), onda su stvari malo drugačije. Ako ste u sustavu PDV-a, onda PDV nije niti trošak niti prihod, kako vama tako i drugim pravnim osobama u sustavu PDV-a. Znači u tom slučaju ništa se ne mijenja s pozicije prihoda. Na svoje cijene zaračunavate PDV, koji je u ovome slučaju samo prolazna stavka. Drugi poduzetnik će vam platiti iznos s PDV-om, ali će si ga moći i odbiti, odnosno tražiti povrat od države. Što se tiče troškova, oni se smanjuju, jer taj iznos sada Vi potražujete od države.

No i kod B2B poslovanja može biti razloga za ne ulazak u sustav PDV-a. Recimo knjigovodstveni servisi s jednim samozaposlenim, koji će u početku imati manje klijente, koji također neće biti u sustavu PDV-a. Onda će prema tim klijentima imati povoljnije cijene. Takvi (knjigovodstveni i slični) poslovi obično nemaju veće ulazne troškove.

Još jedno pitanje je ovdje važno, a to je koliko mislite uložiti u poslovanje? Ovdje se nadovezujemo na gornju napomenu, kako PDV nije trošak ako ste u sustavu PDV-a. Ako je početno ulaganje veliko, možemo doći i do ozbiljnih iznosa, koji mogu pomoći pri likvidnosti.

Što ako ne želite u početku biti u sustavu PDV-a, a imat ćete ulaganja u dugotrajnu imovinu?

Naime, prilikom ulaska u sustav PDV-a smatra se da je došlo do promjene uvjeta za oporezivanje. U tom slučaju se prema propisanim uvjetima, ispravlja (odnosno vraća) PDV koji je poduzetnik platio prilikom nabave dugotrajne imovine, dok nije bio unutar sustava PDV-a.

Razdoblje u kojem poduzetnik može obaviti ispravak pretporeza je 10 godina za nekretnine i 5 godina za ostalu dugotrajnu imovinu u odnosu na godinu kada je imovina nabavljana. Na primjer, poduzetnik je imao ulaganje u 2021 godini u dugotrajnu imovinu. Imao je trošak PDV-a od 100.000,00 kn. 2023 ulazi u sustav PDV-a te stječe pravo na 1/5 povrata PDV-a godišnje, odnosno 20.000,00 kn u sljedećih 3 godine.

Na kraju s jedne strane odgovor može biti jednostavan za male uslužne djelatnosti, tipa frizera, masera, pedikera, koji tek ulaze u posao kao samozaposleni. Za početak je bolje ne ulaziti u sustav PDV-a.

Opet, kozmetičari, restorani, kafići koji isto posluju prema fizičkim osobama, ali mogu imati ozbiljna početna ulaganja, trebali bi stvari staviti na papir. Kao zapravo i svi poduzetnici, jer ulazak u poduzetništvo je ipak ozbiljna stvar i ne treba odlučivati “od oka”.

Za sve savjete i više o ovoj temi slobodno nas kontaktirajte.

Sva financijska pitanja prepustite našem timu

Nove poduzetnike savjetujemo i vodimo skroz od izrade i predaje poslovnog plana za dobivanje potpora za samozapošljavanje, do otvaranja poduzeća, prijave na poreznu, mirovinsko osiguranje, otvaranja računa u banci, do samog pokretanja poslovanja.

Kontaktirajte nas
Placeholder