6 načina na koji računovodstveni ured pomaže tvrtkama

Vođenje poslovnih knjiga zakonska je obveza svakog poduzeća. Ipak angažiranje stručnog i kvalitetnog knjigovodstvenog ureda puno je više od zakonske obveze. Računovođe jako dobro znaju što predstavljaju brojke u financijskim izvještajima i na koje probleme (ali i prilike) ukazuju. Imati kvalitetan računovodstveni ured kao partnera može poboljšati sposobnost poduzeća u donošenju pravih odluka, kao i samu učinkovitost.

U nastavku donosimo 6 načina kako računovodstveni ured može pomoći poduzećima.

Proces otvaranja poduzeća

Jedan od načina kako računovodstveni ured može pomoći (budućim) vlasnicima poduzeća je njihovo znanje i iskustvo u vođenju velikog broja tvrtki te od starta mogu pomoći savjetima iknjigovodstvo zagreb izračunima još i prije pokretanja poslovanja. Pomažu izabrati idealni pravni oblik poduzeća, ovisno o branši, željama, obrazovanju i mogućnostima poduzetnika. Dali ići u d.o.o., j.d.o.o., obrt, d.d. Dali se možda mogu koristiti poticaji ili bespovratna sredstva i kako doći od njih.

Prilikom početka poslovanja računovodstveni ured će osigurati da poduzeće bude u skladu s državnim propisima, postaviti prave računovodstvene procese i politike.

Rast

Suradnja sa stručnim računovodstvenim uredom može pomoći i u razvoju i rastu poslovanja. Kada tvrtke doživljavaju svoj rasti ili pokušavaju povećati poslovanje, znanje računovođe može biti ključno u donošenju ispravnih odluka. Dati će  uvid u novčane tokove, upravljanje zalihama, kao i financiranje poslovanja.

Mogu pomoći prilikom postavljanja proračuna i predviđanja, kako bi se postigli zadani ciljevi. Prilikom akvizicija, pripajanja, kupnja udjela ili prodaje, računovodstveni ured će osigurati glatki i zakonski usklađen prijelaz.

Operativno poslovanje

Računovodstveni ured pomaže poduzećima brinući se da sve njihove obveze budu na vrijeme podmirene. U dogovoru s računovodstvenim uredom možete im preusmjeriti sve Vaše redovne račune (režije, najmove i slično) i ovlastiti računovođe za njihovo plaćanje.

Također će se pobrinuti da sve Vaše obveze prema zaposlenicima i državnim institucijama (PDV, porezi na dohodak i dobit, doprinosi, eventualne članarine nadležnim komorama) budu na vrijeme podmirene, kako bi izbjegli kazne i kamate.

Računovodstveni ured može pripremiti i privremene financijske izvještaje, kako bi i unutar godine znali kako poduzeće posluje. Pripremiti će Vam procjenu troškova prema najažurnijim podacima.

Knjigovodstvo zagreb

Usklađivanje s propisima

Računovodstveni ured osigurava poduzećima da se pridržavaju svih zakonskih propisa. Brinu se za ispoštivanje svih rokova izvještavanja. Pomažu i kod revizije, pripremajući točne i ažurne podatke revizorima. Osiguravat će da svi procesi teku glatko i da su podaci organizirani i dostupni.

Vanjski financijski odnosi

Mnoga poduzeća posluju i s vanjskim financijskim organizacijama (bankama, kreditnim institucijama, leasing društvima…) Računovodstveni ured može preuzeti upravljanjem odnosima te izrađivati i dostavljati izvještaje potrebne za porezne prijave i za potrebe financijskim organizacijama.

Sprječavaju računovodstvene pogreške

Ključni su u pomaganju tvrtkama kako bi spriječili financijske i računovodstvene pogreške koje mogu koštati tvrtku. Pomažu da se ne događaju neke manje greške – poput prekoračenje na bankovnim računima ili izdavanja računa s pogrešnim podacima. Ali spriječit će i veće (i skuplje) greške, poput propuštanja poreznih rokova i slično.

Zaključak

Svakako je jasno da stručan računovođa može uvelike pomoći vlasnicima i menadžerima u smanjenju opterećenja poslom, ali i pravim informacijama. U većini tvrtku, naravno, nema posla da bi se zaposlio računovođa na puno vrijeme. Da ne govorimo da je to onda i veliki trošak. Uz plaću tu je i trošak obrazovanja, računovodstvenih programa, a i sitnijih troškova poput režija, radnog prostora, uredskog materijala.

Rješenje je u angažiranju stručnog i pouzdanog računovodstvenog ureda.

Ako imate dodatnih pitanja, slobodno nam se javite.