Kako odabrati knjigovodstveni servis?

U poduzetničkim vodama bavljenje financijama je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji dio. Često je to jedan i od najzbunjujućijih dijelova. Većina poduzetnika je stručna u onoj branši u kojoj kreću u posao, te o računovodstvu i financijama zna ono osnovno ili nešto više. Pokušavajući, uz vođenje i rad „core“ poslovanja svoje tvrtke, držati korak s poreznim zakonima i pravilnicima, njihovim stalnim izmjenama, plaćama, fakturama i ostalim, može se bilo kome početi vrtjeti u glavi.

Većina će, naravno, unajmiti knjigovodstveni servis, kako bi ažurno i točno vodili poslovne knjige. Knjigovodstveni servis ne mora biti „samo“ knjigovodstveni servis. U svakom slučaju može biti partner koji će savjetima i pravodobnim usmjeravanjima i upozorenjima, doprinijeti rastu tvrtke.

Čitajte dalje kako bi saznali kako odabrati idealni knjigovodstveni servis za Vašu tvrtku.

Što je Knjigovodstveni servis?

Prije svega to su stručnjaci za poslovno vođenje računovodstvenih knjiga po aktualnim zakonskim propisima. Vode Vaše knjige, vodeći računa da poštujete sve porezne zakone, plaćate svoje račune, isplaćujete plaće i slično.

Ali dobar knjigovodstveni servis može biti i više. Nude savjete i smjernice kako bi Vaše poslovanje raslo. Upozoravaju na zakonske greške i nepravilnosti, ako se dogode. Po Vašim poslovnim knjigama mogu vidjeti dali Vaše poslovanje raste, pada ili stagnira, te Vas pravodobno upozoriti, kako bi poduzeli prave korake.

Potražite iskustvo

Jadna od prvih stvari koju želite potražiti kod knjigovodstvenog servisa je iskustvo. Tu ne govorimo isključivo o dugovječnosti pojedinog knjigovodstvenog servisa, već o iskustvu njegovih djelatnika. Potražite knjigovodstveni servis koji ima iskustva u Vašoj branši ili nekoga tko je specijaliziran za posebne potrebe Vaše tvrtke.

Zatražite savjet od drugih

Raspitajte se u svojoj branši o knjigovodstvenim servisima. Pitajte prijatelje ili poznanike dali znaju neki pouzdani knjigovodstveni servis. Potražite po forumima i društvenim mrežama. Provjerite dali postoji neki udruženje Vaše branše te kod njih potražite savjet za knjigovodstveni servis.

Knjigovodstvo zagreb

Razmislite o svojim potrebama

Prije nego krenete u aktivnu potragu za knjigovodstvenim servisom, razmislite što točno trebate. Računovodstvene potrebe svakog poduzeća su različite, pa poznavanje onoga što Vam je potrebno uvelike će olakšati proces. Također će Vam pomoći pronaći knjigovodstveni servis čije usluge i iskustvo najbolje odgovaraju Vašem poslovanju.

Razmislite i o praktičnoj strani posla. Dali možete poslovati on-line, bez česte potrebe posjećivanja servisa? Ili dali su Vam blizu i koliko često morate dostavljati papire? Imaju li neke dodatne usluge koje bi Vam mogle dobro doći? Mogu li Vam uštedjeti vrijeme?

Odredite svoj proračun

Cijena je često glavni faktor odluke o angažiranju knjigovodstvenog servisa. I dok se možemo složiti da cijena jest važna stavka, nikako ne bi smjela biti glavni kriterij pri odabiru knjigovodstvenog servisa. Kao jedan primjer možemo navesti da će za iste mjesečne usluge neki servisi naplaćivati 300,00 kn, dok će drugi tražiti 700,00, 1.000,00 pa i više kuna. Prije angažiranja treba razmisliti i o tome koliko jeftiniji servisi moraju imati klijenata da bi zaradili isto kao i skuplji, te dali onda imaju vremena i sredstava za školovanja, a da ne govorimo imaju li vremena svakome klijentu se kvalitetno posvetiti.

Sve su to stavke koje morate uzeti u obzir. Zato prije odluke dobro razmislite što trebate i koliko ste spremni potrošiti. Pronađite pravu ravnotežu između svojih potreba i proračuna. Uvijek uzmite u obzir koliko Vam dobar knjigovodstveni servis može uštedjeti vremena i novca.

Tražite proaktivni knjigovodstveni servis.

Većina prosječnih knjigovodstvenih servisa radit će poslove za koje ste se dogovorili te po nalogu će Vam dati ispise neplaćenih računa ili financijsko izvješće. No ostatak vremena neće uložiti posebne napore kako bi osigurali rast Vaše tvrtke.

Dobar knjigovodstveni servis će Vas pravovremeno upozoravati na neplaćene ili nenaplaćene račune, ili na to da poslovanje stagnira ili pada. Pratit će zakone i mjere koje donosi zakonodavac, te Vas upozoravati ako postoje neke povlastice za Vaše poslovanje. Pobrinuti će se savjetima kako bi platili manje poreza. Mogu Vam pokazati da neki segment Vašeg poslovanja ne posluje dobro, dok drugom ide odlično. Te Vas savjetovati da prebacite fokus s jednog dijela poslovanja na drugi.

Pitajte o timu unutar knjigovodstvenog servisa

Uvijek je dobro, prije početka suradnje, definirati tko je Vaš kontakt unutar knjigovodstvenog servisa. Također pitajte koliko se često mjenjaju djelatnici. Da se ne bi dogodilo da svakih nekoliko mjeseci radite s drugim članom tima. Idealno bi bilo da radite s istim članom tima cijelo vrijeme. Tako će ta osoba upoznati i Vas, Vaše poslovanje, ciljeve i pristup što funkcionira, a što ne.

Garancija

Prema zakonu Vi, kao poduzetnik, ste odgovorni za svoje poslovne knjige. Premda se povjerili knjigovodstvenom servisu taj posao, na kraju će te ipak Vi odgovarati za sve nepravilnosti i greške. Greške su sastavni dio svakog poslovanja i mogu se dogoditi svakome. Glavno je minimalizirati greške i njihov rizik. Kvalitetni knjigovodstveni servisi, većinom, imaju osigurano poslovanje te daju garancije na usluge. To znači da će Vam refundirati sve, eventualne, kazne i kamate, a koje su povezane za poslove koje ste povjerili knjigovodstvenom servisu. Tako se možete opustiti i posvetiti svome poslovanju.

Ako želite započeti s kvalitetnim i pouzdanim knjigovodstvenim servisom pogledajte naše web stranice. Pružamo usluge računovodstva i knjigovodstva i obračuna plaća, te savjetodavne i porezne usluge. Također možete zatražiti i ostale računovodstvene usluge, poput financijskih analiza ili kontrolinga. Kontaktirajte nas danas kako biste na pametan način počeli upravljati financijama vaše tvrtke.

Imate dodatnih pitanja? Kontaktirajte nas.